Upoznajte Viberove heroje

Beograd, 12. novembar 2020. – Svuda oko nas žive heroji i to nam je ovaj izazovni period u kom smo se našli ove godine najbolje pokazao, ili nam bar dao dovoljno vremena da ih konačno primetimo. Živeći na jedini način koji znaju, vođeni idejom da je život dobar samo onoliko koliko ga popraviš drugima, obični ljudi koje srećemo (ili smo bar sretali, dok nas pandemija i mere distanciranja nisu sprečile u tome) svakoga dana na sasvim običnim mestima zapravo svakoga dana čine izuzetne stvari.

Heroj koji je roditeljima bio najpotrebniji

Tako, kada su usled pandemije roditelji iz preventivnih razloga razdvojeni od svojih prevremeno rođenih beba, mnogi od njih patili su zbog toga što ne mogu da provode vreme uz inkubatore svojih mališana, a da bi im donekle olakšala izuzetno težak životni period, jedna doktorka je pronašla rešenje. Dr Stilijana Tomova iz Bugarske omogućila je roditeljima da vide svoje male borce putem Viber video poziva i bar na kratko im pružila utehu, te im olakšala čekanje do trenutka kada će ponovo konačno biti zajedno.

Učitelj kome je zaista stalo

O još jednom svakodnevnom heroju proteklih meseci pisali su i brojni mediji – učitelj iz Grčke, Marios Mazaris, iskoristio je popularnost Vibera među roditeljima svojih učenika i svakoga dana im je putem ove komunikacione platforme držao dvočasovnu nastavu, ali kroz igru i zabavu i motivisao ih da budu što kreativniji. I učenici i roditelji dočekali su njegove ideje sa oduševljenjem i ovaj eksperiment doživeo je ogroman uspeh, do te mere da je Marios postao prava medijska zvezda zbog svog angažmana u teškim vremenima.

I doktorima je potrebna pomoć

Kada je uveden karantin i obustavljen javni saobraćaj, doktori iz Ukrajine našli su se u posebnom problemu, jer veliki broj njih nije imao način da dođe na posao. Jaroslav Kureza, doktor Urgentnog centra iz Kijeva, pokrenuo je tada Viber zajednicu „Povezi doktora“, kako bi korisnici ove aplikacije mogli da ponude vožnju lekarima. Njegova inicijativa brzo se proširila i okupila više od 10.000 članova u ovu zajednicu, koja je i dalje aktivna i pruža im pomoć – čak i posle ponovnog uspostavljanja javnog saobraćaja.

Nešto drugačija umetnost

Među ovim svetlim primerima našla se i jedna umetnica iz Srbije – Ivana Živić poželela je da prenese plemenitu poruku svoje umetnosti što dalje i približi je na nešto drugačiji način široj publici. Tako, od svojih slika napravila je Viber stikere, svojom kreativnošću oduševila je na hiljade korisnika ove komunikacione platforme, a motivisala je i svoje kolege da razmišljaju i gledaju korak dalje.