Prvi PC procesor proizveden u 7nm na testu - AMD Ryzen 7 3700X

U neku ruku, teško je zamisliti da je prošlo manje od dve i po godine od kako je AMD lansirao svoj prvi procesor baziran na, sada već čuvenoj, “Zen” mikroarhitekturi - Ryzen 7 1800X. U industriji u kojoj nas je Intel navikao da se ništa drastično ne menja više od sedam - osam godina i gde je definicija skupog High-End procesora bila Quad-Core sa HyperThreadingom, AMD-ov tempo lansiranja novih arhitektura i moćnijih modela procesora je poput raketnog goriva za čitavu PC industriju, koja trenutno prolazi kroz pravu renesansu.

Ryzen

Prošle godine, AMD je lansirao osveženje svoje arhitekture u formi “Zen+” unapređenja, koja su u kombinaciji sa prelaskom na 12nm tehnologiju proizvodnje, donela nekih 2-3% IPC (Instrukcija-po-Kloku) unapređenja performansi. No, to je bio samo iskorak ka pravom, drastičnom unapređenju koje je stiglo sa “Zen 2” arhitekturom. Nova, “Zen 2” arhitektura donosi čak 15% uvećanje IPC performansi. Zadnji put, kada se dogodio tako veliki skok između dve generacije jedne arhitekture, bilo je pre osam godina kada je Intel lansirao “Sandy Bridge” Core procesore.

Zen 2 arhitektura

Kada se priča o novim AMD-ovim procesorima, baziranim na “Zen 2” arhitekturi, neophodno je istaći još jednu zanimljivost. Naime, ovo su prvi PC procesori sa podrškom za x86-64 skup instrukcija, koje je kompanija TSMC proizvela u svom liderskom 7 nanometarskom tehnološkom procesu proizvodnje. Do sada je tajvanski TSMC proizvodio samo male ARM64 procesore za Apple i Android telefone i tablete. Ovo je njihov prvi iskorak u x86-64 svet.

Cene

Kako bi omogućio što uglađeniji prelazak na novi proizvodni proces u novoj fabrici i za potpuno novu arhitekturu, AMD je osmislio i potpino novi koncept dizajna samog procesora. Naime, “Zen 2” bazirani Ryzen procesori su prvi procesori koji koriste tzv. “čiplet” dizajn. Glavna ideja “čiplet” dizajna je u tome da se razdvoje delovi procesora u fizički odvojene celine, tako da se za one delove procesora koji se najlakše smanjuju i zahtevaju najvišu brzinu, koristi najnaprednija 7nm proizvodna tehnologija, dok za one delove čipa koji se teže smanjuju, bez obzira na savršeniji proizvodni postupak, koristi se drugačiji, jeftiniji, proizvodni proces - 14 ili 12 nanometara. Na ovaj način, AMD je u stanju da dobije mnogo veći broj procesora iz različitih fabrika, po najnižoj mogućoj ceni. Naravno, da bi sve ovo bilo moguće, potrebno je raspolagati tehnologijom za povezivanje svih tih čipova. AMD poseduje upravo takvu tehnologiju i ona je “magični sastojak” i konkurentna prednost koju kompanija poseduje. U pitanju je “Infinity Fabric”. Ova digitalna magistrala koja povezuje sve čipove u okviru “čiplet” procesora, kao i unutar samih “Zen 2” jezgara, je dodatno usavršena i ubrzana za treću generaciju AMD Ryzen procesora, obezbeđujući još niže kašnjenje i veće frekvencije, kako samog procesora, tako i RAM memorije.

Ryzen 7 3700X spec

AMD je preključe pustio u prodaju pet novih AMD Ryzen procesora treće generacije, baziranih na “Zen 2” mikroarhitekturi - dva Ryzen 5 modela, dva Ryzen 7 i jedan potpuno novi član familije - Ryzen 9! U tabeli možete videti ključne specifikacije ovih procesora. Ono što se odmah uočava jeste da novi procesori donose duplo više L3 keš memorije. Ono što se ne vidi u tabeli, a što je takođe udvostručeno unutar samih procesora jeste duplo veći broj registara za proračune u pokretnom zarezu. Takođe, podrška za AVX2 instrukcije ito pri punoj nominalnoj frekvenciji procesora je ono što Ryzen procesorima treće genercije daje dodatne zalihe performansi za budućnost.

Uporedne specifikacije

Prvi procesor koji nam je stigao na test, jeste AMD Ryzen 7 3700X. Ovaj model predstavlja najboljeg reprezenta svega onoga novog i naprednog što je “Zen 2” arhitektura omogućila Ryzen procesorima. Kao što se vidi u tabeli, ovo je procesor sa osam jezgara, baš kao i njegovi prethodnici - 2700X i 1700X. Međutim, za razliku od svojih pretdnodnika, Ryzen 7 3700X ima deklarisanu potrošnju od svega 65W. To je prva direktna posledica upotrebe 7nm proizvodne tehnilogije. Za razliku od prve generacije AMD Ryzen procesora, koja je uz dosta sreće i probirljivosti uspevala da izvuče 3200 MHz iz DDR4 memorije, odnosno u slučaju druge generacije 3400 MHz, Ryzen 7 3700X bez problema radi sa DDR4 memorijom na 3600 MHz, a provereno je u stanju da radi stabilno i sa bržim moduilima. Ne smemo zaboraviti da Ryzen 7 3700X dolazi u paketu sa moćnim i prelepim Wraith Prism hladnjakom, baš kao i Ryzen 7 2700X. Razlika je samo što Wraith Prism radi mnogo tiše sa novim Ryzen procesorom, zbog deklarisane potrošnje od 65W, tako da se masivni hladnjak deklarisan za 125W potrošnju ne mora previše “mučiti”.

Potrošnja vs R7-2700X

Za procesor je neophodna i ploča, a zahvaljujući AMD-ovom obećanju da će AM4 platforma biti kompatibilna sa svim procesorima koji budu lansirani do 2020, AMD Ryzen procesore treće generacije je sačekala gomila postojećih matičnih ploča, za koje su proizvođači pripremili nove BIOS-e. Takođe, pored velikog broja postojećih AM4 ploča, svi proizvođači su predstavili i lansirali veliki broj novih modela zasnovanih na X570 čipsetu. X570 je prvi čipset na svetu koji podržava PCI Express 4.0 standard i predstavlja idealan par za Ryzen procesore treće generacije, koji su prvi procesori na svetu koji podržavaju PCI Express 4.0. ova vrste inovacija i pionirskih poteza je upravo ono na št anas je AMD navikao sa Ryzen platformom i procesorima.

Potrošnja vs i7-9700K

Mi smo podvrgli novi Ryzen 7 3700X detaljnom testiranju u nizu različitih zahtevnih korisničkih scenarija od kežualnog i ozbiljnog rada na računaru, pa sve do nezaobilaznog igranja. Uvidom u tabele sa rezultatima koje smo dobili, možete formirati predstavu koliko je unapređenje novi AMD Ryzen 7 3700X doneo u odnosu na svog direktnog prethodnika. Dovoljan je jedan pogled na ostvarene Cinebench rezultate i jasno je da ovde pričamo o potpuno novom nivou korisničkog iskustva. Pri tome, svo vreme treba imati na umu drastično manju potrošnju novog Ryzen 7 3700X procesora.

Cinebench

Ono što Cinebench testiranje nagoveštava, dobija svoju potvrdu u daljem, detaljnijem testiranju u procesorski zahtevnim 3D rendering testovima. Ryzen 7 3700X nastavlja da prikazuje masivna ubrzanja performansi uz istovremeno održavanje dramatično niže potrošnje. WinRAR test je najbolja ilustracija posledica promena koje je AMD uveo u “Zen” mikroarhitekturu i implementacije duplo više L3 keš memorije i FPU performansi.

Aplikacije

Trend performansi u 3D aplikacijama se prenosi i na aplikacije za video obradu. Što je zadatak kompleksniji i sam video kodek zahtevniji, a X265 je mnogostruko zahtevniji od X264, to se razlika između dve generacije Ryzen 7 procesora uvećava.

Video Enkoding

Kada se sve zaokruži na jednom mestu, u multisvrsishodnom PC Mark-u 10, kreira se kompletna slika nadmoćnosti koju Ryzen 7 3700X demonstrira. Jednostavno, bez obzira za koju namenu da kupujete novi procesor, Ryzen 7 3700X će bez p’o muke i preterane potrošnje, munjevito odgovoriti.

PC Mark 10

AMD je masivni L3 keš nazvao “Game Cache”. To je jasna sugestija gde kompanija cilja i koja joj je to veoma bitna tržišna grupa. Obzirom na omasovljenost gejminga među današnjom populacijom iz različitih demografskih grupa, u opšte ne čudi toliki fokus na unapređivanju igračkih performansi nove generacije procesora.

Gaming

Mi smo naš test primerak Ryzen 7 3700X procesora uparili sa najmoćnijom AMD- ovom grafičkom karticom danas - Radeon VII i spustili smo test rezoluciju na

1080p, kako bi smo svu pažnju fokusirali na maksimalne performanse procesora. Kroz deset različitih naslova, kroz četiri različita grafička API-a i igre iz različitih razdoblja, dobili smo kompletnu sliku izuzetnih ubrzanja performansi koje štedljivi Ryzen 7 3700X donosi naspram svog prethodnika. Bez obzira na žanr igre, bez obzira na grafički API koji koristi, radiće mnogo brže na novom Ryzen procesoru treće generacije.

3D Mark (CPU)

Nakon uvida u arhitekturu, mogućnosti, karakteristike i na posletku same performanse, dolazimo do veoma čvrstog zaključka: sve što je AMD obećavao i najavljivao, ispunjeno je sa Ryzen 7 3700X procesorom. Unazad kompatibilan sa postojećom AM4 infrstrukturom, unapred osmišljen sa podrškom za PCi Express 4.0. Brži i štedljiviji kako u odnosu na svoje prethodnike, tako i u odnosu na direktnu cenovnu konkurenciju. Dolazi upakovan sa efikasnim i lepim hladnjakom, lišavajući vas dodatnog troška za hlađenje. Obzirom na performanse i konkurentsku ponudu, čak je i veoma pristojno zacenjen, tako da se može okarakterisati kao pristupačan širem krugu kupaca. Mi bez dileme možemo preporučiti Ryzen 7 3700X svakome kome trebaju izvanredne performanse u svim domenima PC upotrebe.

BOX Prism