NomadKey MicroUSB i Lightning

NomadKey je nešto što će sigurno većina digitalnih nomada poželeti da ima na svom privesku za ključeve: fleksibilan i izdržljiv kabl koji će priskočiti u pomoć za sinhronizaciju podataka ili dopunjavanje baterije, a jedino što treba da uradite jeste da pronađete slobodan USB port.

Priča iza kompanije Nomad počinje Kickstarter projektom iz 2012. godine i prvim proizvodom koji je služio za punjenje mobilnih uređaja: ChargeCard-om. Jednostavno rečeno, u pitanju je kabl za sinhronizaciju i punjenje baterije Apple i bilo kog drugog mobilnog uređaja sa MicroUSB interfejsom, koji je napravljen u formatu vizit karte, tako da staje u novčanik: jednostavna ideja koja štedi dosta prostora. Kickstarter je bio veliku uspeh, a ChargeCard našao put do svojih kupaca odnosno ljudi koji su podržali projekat, dok organizatori su postali Nomad, ime koje će se od sada asocirati uz takozvane Digitalne Nomade: ekipu koja je stalno u pokretu, bez obzira da li su to poslovni putevi, odmor ili jednostavno druženje sa prirodom, gde treba smanjiti broj stvari koje treba poneti. Ovo se posebno odnosi na sve veći broj kablova, raznih punjača i adaptera koji su neophodni. Priču ćemo početi verovatno i najpopularnijim proizvodom Nomada: NomadKey kablovima.

Ključne karakteristike

  • Vrlo atraktivan dizajn
  • Izdržljiva i fleksibilna konstrukcija
  • Odlične performanse punjenja baterije i sinhronizacije podataka
  • Apple model ima oficijelni sertifikat

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0, Apple Lightning

NomadKey MicroUSB i Lightning

Odmah primećujemo da je Nomad očigledno kompanija koja dosta pažnje obraća na zaštitu okoline i prirodu, pošto svi proizvodi stižu u možda pomalo neuglednoj braon, kartonskoj ambalaži, ali je u pitanju materijal koji se može reciklirati, bez ikakve plastike u pakovanju. Da ne pominjemo to da se vrlo lako i otvara, dakle bez omražene zavarene plastike koju od muke prvo otvaramo zubima a onda ranim drugim hladnim oružjem, a na koju se obavezno pre ili kasnije neko poseče. Stigla su nam dva dostupna modela: sa MicroUSB i Apple Lightning konektorom, koji pokrivaju sve novije Apple uređaje (iPhone 5/6/6 Plus, iPad 4th generacije i novije, iPad Mini svih generacija, iPod Touch 5th generacije i novije) i ceo sijaset mobilnih uređaja koji podržavaju MicroUSB standard, a proizvođač kao primer navodi recimo Android, Windows Phone, Blackberry, Jambox, GPS-ove i tablete. Ono što je bitno naglasiti, a što se često zaboravi je da postoji zvanični sertifikat za Apple Lightning konektor, tako da će on sigurno i bez problema raditi, što ne može da se kaže za celu silu raznih drugih kablova i adaptera koji se mogu naći u prodaji, kod kojih je to čista lutrija. Mala napomena, iako postoje već i uređaji koji koriste USB 3.0 interfejs (Samsung Note 3, Note 4, Galaxy S5 i S6), NomadKey će i dalje raditi, samo treba očekivati sporiji transfer podataka i punjenje baterije, opet u rangu USB 2.0 interfejsa.

Sa slika se može videti da je NomadKey prilično kompaktnih dimenzija (konkretno je to 6.6 x 0.5 x 1.9cm) i teži svega 7g. Napravljen je (ne slučajno) da bude otprilike dimenzija klasičnog ključa. Dizajn je prilično jednostavan, ali i efikasan: sa jedne strane imamo klasičan USB konektor, a sa druge pod uglom od 45 stepeni i MicroUSB odnosno Lightning. Deo koji spaja ova dva konektora je fleksibilan i može se savijati i uvijati, a prošao je silne testove izdržljivosti, tako da nema bojazni da će se tako lako oštetiti. Postoji jedan prorez koji služi za kačenje na privezak za ključeve i to je siguran način da se obezbedite da kabl za punjenje i sinhronizaciju podataka uvek imate pri ruci. Za one koje to zanima, materijali od koga je napravljeno kućište ovog kabla su Bayer Polycarbonate i Dupont TPE Rubber, a to u kombinaciji sa metalom (kod konektora) koji je otporan na grebanje i habanje znači da su ovo kablovi koji će bez ikakvih problema izdržati intenzivnu upotrebu i držanje u kompletu sa ključevima.

Rezime

Kao što smo i očekivali, nismo imali nikakvih problema sa korišćenjem NomadKey kablova, svi uređaji koje smo imali pri ruci (Apple iPhone poslednje generacije i niz Android telefona i tableta) su bili prepoznati prilikom priključivanja na računar. Transfer podataka je u tom pogledu ograničen jedino samim interfejsom. Slično je i sa punjenjem baterije, gde se pokazalo da NomadKey radi u rangu sa skupljim USB i Lightning kablovima koje smo imali na raspolaganju. Bez obzira da li je u pitanju USB port računara, laptopa ili strujnog punjača, NomadKey kablovi su se pokazali sjajno. Iako će nekome možda zasmetati što je kabl prilično kratak, njegova fleksibilnost će to kompenzovati na najbolji mogući način. Ukoliko vam je bitno da uvek u džepu imate rezervnu varijantu za sinhronizaciju i dopunjavanje za svoje mobilne uređaje, NomadKey je sjajan gadget, te vam treba samo slobodan USB port (kojih sada barem ima svuda). Ovo je sigurno jedan od onih gadgeta na koji se brzo zaboravi da postoje, ali se koriste svakodnevno i brzo postaju nezamenljiv saputnik, gde god da planirate da idete.

Conclusion

There were no problems using NomadKey cables, all the devices that we have had (Apple iPhone of the latest generation and a great number of Android phones and tablets) were instantly recognized when connected to a computer. Transfer of data is limited only by USB 2.0 interface. The same goes for battery charging, since NomadKey works on a par with more expensive USB and Lightning cables that we have available. NomadKey cables have proven to be great, although someone might complain by the fact that the cable is quite short, however, its flexibility will compensate this shortcoming in the best possible way. If you find it important to always have a spare pocket version for synchronization and recharging for your mobile devices, NomadKey is a great gadget, and you only need a free USB port (available everywhere). This is certainly one of those gadgets you will quickly forget they exist, but which are used on a daily basis, quickly becoming an indispensable companion wherever you plan to go.

Testirani proizvod je uzorak.

Nomad ustupio: NomadKey MicroUSB i Lightning