Idealno rešenje za 1440p igranje

AMD Radeon RX 5700XT

Pre nešto malo više od dva meseca smo vam predstavili prvog predstavnika AMD-ove nove RDNA grafičke arhitekture – Radeon RX 5700. Tom prilikom smo se pozabavili specifičnostima nove grafičke arhitekture, koja će pokretati sve buduće AMD-ove grafičke karte, kao i novu generaciju igračkih konzola. Takođe, prijatno smo se iznenadili performansama koje je doneo AMD Radeon RX 5700, a koje su prešišale i moćni, skupi i vreli Vega64 GPU! Danas donosimo test drugog člana nove RDNA porodice, koji dodatno podiže performanse na još viši nivo, potvrđujući čvrstu poziciju koju je AMD stekao u višem-srednjem segmentu, zahvaljujući svojim „Navi“ grafičkim karticama nove generacije. Upoznajte AMD Radeon RX 5700XT.

AMD

Pre nego što zagledamo „ispod haube“, red je da se pozabavimo samim izgledom kartice, koji je zasigurno uspeo da postigne cilj da se o kartici priča. Jednima se ne sviđa novi estetski pristup u dizajniranju krajnje nekonvencijalnog „zakrivljenog“ izgleda tela hladnjaka, dok su drugi oduševljeni AMD-ovim nekonvecionalnim stilskim pristupom, koji materijalizuje slogan koji prati ovu karticu „zakrivi pravila“. Mi, iskreno, spadamo u ovu drugu kategoriju što je možda posledica i činjenice da smo imali priliku da držimo u ruci i taktilno doživimo ovu karticu, koja apsolutno ostavlja utisak moćnog i robusnog, ali istovremeno i elegantnog parčeta hardvera. Osvetljeni Radeon logo na gornjoj strani hladnjaka upotpunjuje elegantno-diskretni stil nametljivosti koji karakteriše ovu karticu.

AMD

Na ovom mestu je neizbežno pozabaviti se činjenicom da je hladnjak turbinskog tipa, što je zasigurno najkontroverzniji elemenat u vezi sa njim. Skepticizam u vezi sa ovakvim tipom hlađenja je sasvim opravdan, kada se uzme u obzir iskustvo iz prošlosti sa AMD Radeon R9 290X i Vega grafičkim karticama. Međutim, kao što AMD tvrdi, Radeon RX 5700XT „zakrivljuje pravila“ i slobodno možemo reći da kuler u opšte nije toliko bučan. Svakako nije reč o nečujnom rešenju, ali u praksi se pokazalo da je nivo buke pod punim opterećenjem sasvim civilizovan i ni na koji način ne remeti uživanje tokom igranja. Tokom uobičajenog rada u Windowsu, hladnjak je praktično nečujan. Istovremeno, obezbeđuje da grafička kartica bez problema radi u okvirima svojih frekventnih specifikacija, a da pri tome sav topao vazduh izbacuje izvan kućišta, omogućavajući da ostatak komponenti, a pogotovo procesor, radi hladnije i tiše.

AMD

Radeon RX 5700XT standardno koristi dva naponska konektora – jedan šestopinski i jedan osmopinski, koji omogućavaju dovoljno i pouzdano napajanje za karticu koja troši oko 200W +/- 10%. To je blizu duplo manje u odnosu na karticu sa kojom smo je porediti – Radeon Vega 64 Liquid Edition, a koja mora biti hlađena vodom, kao što joj ime i sugeriše. Ovaj frapantan podatak je najbolja potvrda benefita koje su AMD-u doneli prelazak na novu tehnologiju proizvodnje od 7 nanometara i prelazak sa GCN na RDNA arhitekturu!

AMD

Podsećanja radi AMD RDNA je razvijena, kako kaže AMD, „od nule“. Nakon osam godina korišćenja GCN arhitekture i svih njenih pet varijacija i unapređenja, AMD je uvideo potrebu da se otvori potpuno novi, čist, list i dizajnira osnova na kojoj će se ući u treću dekadu ovog veka, kako za igračke PC-e, tako i za igračke konzole. AMD RDNA ima potpuno drugačiji dizajn grafičkih jedinica i procesirajućih registara, kao i sasvim drugačiji pristup u dizajniranju keš memorije u više nivoa. Uprošćeno rečeno, RDNA može da procesira duplo više instrukcija u jednom „prolazu“ i takođe ima mnogo finiju granulaciju izvršavanja specifičnih grafičkih zadataka.

AMD

Zahvaljujući kombinaciji potpuno novog algoritma kompresije, mogućnosti izvlačenja podatak iz kompresovanih resursa, kao i super brze GDDDR6 memorije, AMD je uspeo da učini Radeon RX 5700XT bržim i od najbrže Vega 64 kartice koja koristi super brzu HBM2 memoriju i vodeno hlađenje. To je zbilja moćna potvrda inženjerskog uspeha AMD-ovih hardverskih i softverskih stručnjaka.

AMD

Da se vratimo samoj kartici i njenim specifikacijama. Radeon RX 5700XT dolazi sa GDDR6 memorijom kapaciteta 8GB. Osam memorijskih čipova kapaciteta po jedan gigabajt je putem 256bitne memorijske magistrale povezano sa „Navi“ GPU-om, što kartici omogućava 448 GB/s memorijskog protoka. Za GPU sa 40 procesorskih jedinica, to je optimalna brzina. Što se tiče radnih frekvencija, AMD definiše tri nivoa – bazna frekvencija, igračka frekvencija i podignuta frekvencija. Osnovna frekvencija je 1605 MHz i to je nivo ispod kog kartica neće ići pod maksimalnim opterećenjem u igri. Igračka frekvencija je 1755 MHz i to je realistična vrednost koja se može očekivati u 90% igara. Podignuta frekvencija je 1905 MHz i ona se prvenstveno može očekivati u aplikacijama koje koriste GPGPU snagu grafičke, ali i u igrama koje koriste „compute shadere“. Mi smo u praksi uočili da se kartica uglavnom drži između definisane igračke i predviđene ubrzane frekvencije.

AMD

Vreme je da se pozabavimo konkretnim performansama nove AMD-ove perjanice. Kao što možete videti u grafikonu, Radeon RX 5700XT smo uporedili sa dve godine starom, najbržom Vega64 Liquid Edition karticom. Ovo nam se čini kao najilustrativnije poređenje koje jasno pokazuje koliko napredak je AMD uspeo da napravi između dve generacije grafičkih arhitektura i proizvodnih procesa. AMD je uz praktično duplo manju potrošnju, uspeo da napravi karticu koja je u svemu brža, bez obzira na tip i vremešnost igre, odnosno upotrebljeni grafički API. Pri tome, treba uzeti u obzir da se igre za GCN arhitekturu optimizuju zadnjih pet do šest godina, od kada je lansirana aktuelna generacija konzola, dok će optimizovane igre za RDNA tek početi da dolaze od naredne godine, kad bude lansirana sledeća generacija konzola. To praktično znači da će sa vremenom i softverskim optimizacijama, kako drajvera, tako i samih igara, jaz između GCN i RDNA grafičkih kartica samo da se povećava.

AMD

Kada se spoje performanse, potrošnja, dugoročno planirana arhitektura, drajverska i softverska optimizacija, sa cenom koja u tom rangu nema konkurencije, onda se dolazi do zaključka da Radeon RX 5700XT predstavlja idealnu grafičku karticu za igranje u 1440p. Da postoje kartice koje su nešto malo brže, ali puno skuplje, baš kao što postoje kartice koje su nešto malo sporije i nešto malo jeftinije, Radeon RX 5700XT je u zlatnoj sredini. Ko ima da izdvoji 51.000 dinara, koliko košta u maloprodaji kod nas, taj može biti siguran da je kupio Best Buy grafičku na duže staze.