Xwave C-80 auto kamera

Sjajna dashboard kamera sa Full HD rezolucijom i mogućnosti noćnog snimanja. Lako se instalira i koristi, sa veoma dobrim rezultatima u svim svetlosnim uslovima, i jedino što treba obezbediti jeste SD memorijska kartica pošto nema interne memorije.

Na test nam je stigla još jedna takozvana dasboard kamera koja se instalira i koristi u kolima. Videli smo da se sve veći broj vozača odlučuje za ovakve kamere i kod nas i to ne samo zbog snimanja doživljaja na putu, već i kao neka vrsta osiguranja kod slučajeva kada posle nešto treba dokazivati pred osiguranjem ili policijom. Model koji je pred nama, C80, je kamera sa senzorom rezolucije 5MP koji može snimati video i u 1080p rezoluciji, što je odlična vest za sve one kojima je bitno da snimci budu što veće rezolucije i sa što više detalja. Kao i model C20, i ovaj može bez problema snimati i noću, što dosta povećava upotrebnu vrednost.

Ključne karakteristike

  • Eksterna memorija pomoću SD kartica
  • Rezolucija videa do 1080p piksela
  • Noćno snimanje

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor: 5MP Sensor, 1080P/720P/480P
  • Memorija: Slot za SD
  • Ekran: 1.5" TFT
  • Baterija: 800 mAh
  • Konekcije: MiniUSB, HDMI

Xwave C-80

Spolja gledano, postoji velika sličnost sa modelom C20, kućište je istih dimenzija, koristi se ista optika i lako se može pogrešiti. Pakovanje je standardno i uključuje nosač za kola, auto punjač, AV, USB i HDMI kablove kao i kratko korisničko uputstvo. Montaža je prilično jednostavna i neće zahtevati neko posebno predznanje, samo treba postaviti nosač pomoću vakuma i zakačiti kameru na njega. Pošto postoji mali 1.5" LCD sa zadnje strane, biće lako postaviti kameru da hvata željeni ugao, u kom položaju se može naravno fiksirati. Objektiv hvata ugao od 130 stepeni po horizontali, što je dovoljno da se uhvati sve ispred kola, a četiri IR diode napred znače da će noćni snimci biti vrlo upotrebljivi, posebno ako napolju ima barem malo nekog dodatnog osvetljenja (samo farovi kola su dovoljni za odličnu sliku).

Sa donje strane kamere su raspoređena dva funkcijska tastera (Power i Photo) kao i AV i mini USB konektori, dok je sa bočne strane slot za SD memorijsku karticu. Pozadi su pomenuti LCD koji nije baš mnogo čitljiv na jakom dnevnom svetlu, kao i set od četiri tastera koji služe za navigaciju po meniju i odabir funkcija. Ova kamera snima u maksimalnoj 1080p rezoluciji i 30fps-a, što daje vrlo lepu i tečnu sliku, u AVI formatu i sa zvukom (mikrofon je ugrađen u kućište kamere). Od opcija koje su nam se dopale je jedna koja omogućava da slika ostane mirna i ukoliko je put dosta neravan i ima puno vibracija. Ukoliko zatreba, kamera se može priključiti na računar i koristiti kao Web kamera, a pošto ima HDMI interfejs, lako se povezuje na TV.

Rezime

Ono što je najbitnije kod ovakvih modela jeste kvalitet slike, a ovde nema prostora za bilo kakve zamerke. Slika je oštra, sa prirodnim bojama i dovoljno detalja, što isto važi i za noćne snimke koji su stvarno odlični. Kamera ima ugrađenu bateriju, ali ne treba se baš puno na nju osloniti, a pošto nema interne memorije, obavezno treba računati i na kupovinu memorijske kartice. Za ono što se dobija, cena je stvarno odlična i tu nemamo nikakvih primedbi.

Conclusion

The most important thing regarding models like this is the picture quality, so there is no room for any objections. The picture is sharp, with true colors and plenty of details; this applies to night shots also, which are great. The camera has a built-in battery, but one should not rely too much on it, since there is no internal memory, so the fact it is necessary to buy a memory card should be taken into account. The price is affordable for given model, so everything is beyond reproach.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2013.): 95€

NT Company ustupio: Xwave C-80
maloprodaja: NT Company prodajna mesta na ovom linku.