ViewSonic PJD5134

Dosta dobar projektor relativno kompaktnih dimenzija, sa osnovnom rezolucijom od 800x600 piksela i stvarno odličnom slikom. Ima prilično snažno osvetljenje i jak kontast, tako da se može koristiti u bilo kom okruženju, bez obzira na ambijentalno svetlo.

Ovo je još jedan odličan ViewSonic projektor koji spada u business kategoriju, no koji će zbog cene sigurno mnogima biti vrlo interesantan. Primetili smo da na tržištu dominiraju modeli sa rezolucijom od 1280x720 piksela, kojih ima i najviše, no činjenica je da ne kupuju svi projektore da bi na njemu gledali filmove u visokoj rezoluciji, već i za prezentacije ili možda gledanje TV-a, gde će 800x600 piksela, pogotovo po ovoj ceni, biti sjajan izbor. Ovaj projektor koristi 0.55" Digital Micromirror Device DLP tehnologiju i ima jačinu osvetljenja od 3000 lumena i kontrast od 15000:1, što znači da će moći bez ikakvog problema da se koristi u bilo kom ambijentu i bez zamračivanja i gašenja svetla.

Ključne karakteristike

 • Odličan odnos cene i performansi
 • Odličan kontrast i jačina osvetljenja
 • Dobra reprodukcija boja

Utisak kvare

 • Ništa posebno

Specifikacija

 • Prirodna rezolucija: 800 x 600, SVGA
 • Osvetljenje: 3000 ANSI Lumen
 • Kontrast: 15000:1
 • Radni vek lampe: 4500/10000 hours (Normal/Eco)
 • Video: 720p, 1080i, 1080p/60, 576i, 576p
 • Konekcije: 2x PC/Video 15 Pin D-sub input, 1x D-Sub output, HDMI, S-Video, Composite, 2x 3.5mm in/out, 1x RS-232C Control, 1x Mini-USB
 • Potrošnja: maksimalno 250W (lampa 190W)
 • Dimenzije: 268 x 84.4 x 221 mm
 • Masa: 2.1 Kg

ViewSonic PJD5134

Ovaj projektor je solidno kompaktnih dimenzija od 268 x 84.4 x 221 mm i teži malo više od 2Kg, što nije mnogo i uz neku dobru torbu (na žalost, ne dobija se u pratećem pakovanju) će biti vrlo jednostavan za nošenje. Dizajn je manje više uobičajen i podseća na neke ViewSonic modele koje smo već i videli. Kućište je crne boje, sa rebrastim profilom sa prednje i bočnih strana i zum i fokus prstenova sa gornje strane, iznad sočiva. Sa prednje strane se nalazi i IR senzor za daljinski koji se dobija u pakovanju i koji je dobrog kvaliteta, ne previše mali i sa svim potrebnim funkcijama, tako da neće morati da se koriste tasteri sa gornje strane projektora. U dodatnom paketu opreme još dolazi i naponski kabl kao i jedan D-Sub kabl. Nije loše znati da ovaj projektor preko HDMI interfejsa podržava i 3D sliku, direktno sa adekvatnog Blu-Ray projektora.

Tasteri sa gornje strane su pomalo neobično raspoređeni, ali neće biti problem da se dođe do svih neophodnih funkcija, a tu su Power, Source, Mode/Enter, Auto, četvorosmerna navigacija za meni sa mapiranim Keystone podešavanjem, Menu/Exit u sredini, kao i dve statusne diode. Konektori sa zadnje strane obuhvataju dva ulazna i jedan izlazni D-Sub, HDMI, S-Video i kompozitni Video, dva 3.5mm audio priključka (jedan ualzni i jedan izlazni), jedan RS-232 i jedan USB (za miš ili servisne intervencije). Uz dosta snažno osvetljenje i odličan kontrast, ovaj projektor će prikazivati jasnu i svetlu sliku bez obzira na ambijentalno osvetljenje, što je sjajno, a tu je i interesantna DynamicEco funkcija koja na pritisak tastera omogućava da se zatamni slika do 70%, recimo ukoliko treba da se fokus slušaoca prebaci sa slike na priču, a to će raditi i prilikom dužeg perioda neaktivnosti, čime će se prištedeti lampa. Inače, ukoliko se koristi ekonomično, lampa može potrajati čak do 10.000 radnih sati, što je odličan rezultat.

Rezime

Ovaj projektor nudi stvarno odličnu sliku, sa vrlo lepim i prirodnim bojama, oštrim prikazom i generalno odličnim karakteristikama. Ukoliko nemate nameru da se bavite mnogo podešavanjima, i ona default-na su sasvim dobra za većinu potreba. Uz HDMI interfejs, ovaj model je prilično dobar izbor za biznis korisnike i nudi dovoljno toga za uloženi novac (pri čemu je cena stvarno odlična), tako da zaslužuje i direktnu preporuku.

Conclusion

This projector provides excellent picture, with beautiful and natural colors, crisp and excellent features. If you do not intend to do many adjustments, default settings are just fine for most needs. With HDMI interface, this model is a good choice for business users and offers a lot of money (at affordable price), so it deserves a direct recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2013.): 340€

ViewSonic ustupio: ViewSonic PJD5134