Trideset godina satelitske televizije

Pre 30 godina satelitske antene počele su se po prvi put pojavljivati na krovovima zgrada u Poljskoj što je označilo početak redovnog linearnog TV emitovanja putem satelita u Evropi. Kao vesnici nadolazećih tehnoloških promena, sve satelitske antene bile su usmerene u jednu tačku na nebu – na orbitalnu poziciju 19.2 o istočno s koje je satelit ASTRA 1A emitovao signal.

Varšava/Beograd, 14. mart 2019. - Kao godina koja označava prekretnicu u televizijskoj industriji uzima se 1989. budući da predstavlja početak redovnog linearnog TV emitovanja putem satelita u Poljskoj i ostatku Evrope.

U februaru 1989. satelit ASTRA 1A vodećeg svetskog satelitskog operatera SES započeo je svoju misiju. Kao prvi satelit kompanije SES, ASTRA 1A lansiran je u orbitu iz Francuske Gvajane na raketi Ariane 4. Smešten na orbitalnu poziciju 19.2 o istočno, satelit ASTRA 1A emitovao je signal za Evropu. To znači da su Evropljani po prvi put mogli primati satelitski televizijski signal što je televiziju učinilo dostupnijom svima širom Evrope. U početku, satelit ASTRA 1A emitovao je programe FilmNet, Sky TV, Scandinavian TV3, i MTV Europe da bi im se krajem godine priključili nemački programi RTL plus, Sat.1 i Pro7. U junu 1990. godine svi transponderi na satelitu ASTRA 1A bili su popunjeni. Ogromna popularnost satelitske televizije u to vreme odražavala se u njenom dosegu, koji je do 1990. godine u Evropi iznosio 17 miliona domaćinstava.

Početak rada satelita ASTRA 1A i redovnog linearnog TV emitiranja putem satelita povezan je s kompanijom Astra CEE, koja danas pruža satelitske i komunikacijske usluge TV, radio i internet provajderima. Trenutno gledaoci u Srbiji mogu da prime oko 400 FTA kanala, uključujući 80 HD kvaliteta sa SES-ovih satelita ASTRA.

„Ove godine slavimo 30. godišnjicu redovnog linearnog TV emitovanja putem satelita kao i godišnjicu kompanije Astra u Poljskoj. Tokom godina, tehnologije emitovanja su se diversifikovale, što je dovelo do, na primer, OTT TV-a. Međutim, satelitsko emitovanje ima svoje prednosti, kao što su nezavisnost od geografske konfiguracije tla, prirodnih katastrofa, ili terorističkih napada kao i pouzdanost, budući da veza sa zemaljskom infrastrukturom nije potrebna. Nadalje, satelit je taj koji danas pruža neograničen prenos signala ili sadržaja.

Upravo zato, satelit je idealan izbor za emitovanje sadržaja u izvornoj 4K rezoluciji. Takođe, satelit ASTRA 3B ostvario je prenose u 8K rezoluciji, što upućuje na njegovu spremnost da emituje još kvalitetnije programe. Moderni sateliti omogućuju slanje hiljada gigabajta podataka u sekundi i mogu se koristiti na različite načine“, izjavio je Martin Ornass-Kubacki, predsednik kompanije Astra CEE:

Prvi ASTRIN satelit je katalizator tehnološke revolucije televizijske industrije kojim je započela era satelitske televizije. Sada, 30 godina kasnije, sateliti su i dalje među liderima kada je u pitanju emitovanje video sadržaja, posebno kada je u pitanju rastuća potražnja za visokokvalitetnim sadržajem i uslugama.