Sportskom analitikom do novih zvezda fudbala

Na nedavno održanoj globalnoj konferenciji za medije, holandska kompanija SciSports, koja se bavi sportskom analitikom, izdvojila je tri talentovana igrača na koje treba obratiti pažnju ovog leta. Prvi među njima je Svetozar Marković koji je nedavno prešao iz Partizana u Olimpijakos, potom Dinamov fudbaler Dani Olmo i Adam Holožek iz AC Sparta Prag.

Beograd, 31 avgust 2019 – Poznata je činjenica da jen najpopularniji sport na svetu fudbal, a klubovi se stalno utrkuju ko će imati najbolji tim. Jaka konkurencija i visoki troškovi transfera otežavaju i stvaraju dodatni pritisak na timove pri odabiru novih igrača. Pored toga, dovođenje novog talenta u tim ne garantuje trenutni uspeh. Performanse svakog igrača moraju biti analizirane, kako bi se pronašla odgovarajuća pozicija u timu. To je veoma dugotrajan i skup proces, ali zahvaljujući veštačkoj inteligenciji i analitičkim rešenjima poput SAS-a, ovaj proces postaje jednostavniji i omogućava da se kreiraju prave taktike koje će umanjiti rizike sa kojim se klubovi suočavaju.

„Uspešni klubovi koriste naprednu analitiku kako bi otkrili zvezde u usponu. Naš cilj je da pružimo analizu podataka u realnom vremenu za milijarde fudbalskih navijača širom sveta“ rekao je osnivač SciSports-a i predsednik inovacija Giels Brouver.

Brouver navodi i da je u eri 8-cifrenih cena, selekcija igrača postala još važnija za timove: „Nije dovoljno napraviti nekoliko dobrih transfera da biste imali najbolji tim. Decenijama su skauti i treneri timova koristili posmatranje, podatke i intuiciju za selekciju. Danas uspešni klubovi koriste naprednu analitiku da identifikuju zvezde u usponu, kao i igrače koji nemaju potreban potencijal“.

Koristeći SAS rešenja, kompanija SciSports je razvila sistem praćenja u realnom vremenu, koji daje značajan doprinos selekciji igrača i razvoju moćnih klubova u vodećim ligama sveta. SciSkill indeks ocenjuje svakog profesionalnog fudbalera na svetu u jedinstvenom univerzalnom indeksu. Kompanija analizira više od 2.000 utakmica u 244 lige svake nedelje sa SciSkill tehnologijom, koristeći algoritme mašinskog učenja za izračunavanje kvaliteta, sposobnosti i vrednosti više od 90.000 igrača. Ovo pomaže klubovima da pronađu talente, traže igrače koji odgovaraju određenom profilu i analiziraju svoje protivnike.

19.6 TB podataka po utakmici

Pre nego što računar analizira samu igru, prvo mora da nauči da razlikuje igrače od ostalih predmeta. Informacije koje mašina analizira dobijaju se iz 14 kamera koje se nalaze oko terena i koje generišu 19,6 TB podataka po utakmici. Stručnjaci SciSports analiziraju 2.000 igara nedeljno. Sve prikupljene informacije se skladište u ogromnu bazu podataka. Neke od njih se koriste za dugoročne aktivnosti, razvoj efikasnih taktičkih i trening strategija. Ostale se koriste tokom meča. U ovom slučaju, potrebno je izvršiti analizu u stvarnom vremenu, a zahvaljujući Cloud tehnologiji, rezultatima se može pristupiti sa bilo kojeg mesta, što je izuzetno korisno u slučaju gostujućih utakmica.

Fudbal menadžer u stvarnom svetu

Inspiracija za osnivače kompanije SciSports, koja trenutno vrši analize za klubove poput Feienoord Rotterdam, FC Basel, Leeds United ili Ajak Amsterdam, bila je popularna igra Football Manager. Football Manager postao je poznat kao kultna igra, jer verno odražava stvarnosti profesionalnog fudbala. U stvari, fudbalski klubovi sprovode slične aktivnosti, s razlikom što je u pitanju veliki i stvaran novac.