Speed-Link FAMA Notebook Mic

Jedna od jednostavnijih periferija iz Speed-Link ponude, prenosni mikrofon koji je minijaturnih dimenzija i vrlo jednostavan za ugradnju. Pruža dosta dobar kvalitet prenetog zvuka, ali i dalje nije baš za bučnije okruženje.

Nema baš puno onih koji traže zasebne mikrofone, pogotovo ako se radi o ovako minijaturnim varijantama. Ipak, za one koji imaju laptop kod koga iz nekog razloga mikrofon ne radi kako treba ili jednostavno kupi isuviše okolne buke da bi moglo da se normalno razgovara, rešenje može biti upravo nešto kao što je Speed-Link FAMA, jedan od najmanjih mikrofon koje smo do sada isprobali. Bez kablova, sa integrisanim konektorom, ovo svakako jeste zgodno za poneti u torbi sa laptopom, bez razmišljanja o kablovima i drajveru.

Ključne karakteristike

  • Minijaturne dimenzije
  • Solidan kvalitet zvuka
  • Povoljna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: 3.5mm stereo

Speed-Link FAMA Notebook Microphone

Ovaj mikrofon je vrlo kompaktnih dimenzija koje će odlično odgovarati onima koji nemaju puno prostora u torbi za laptop. Manji je od prosečnog flash diska, smešten u kratko plastično kućište koje na jednom kraju ima ugaoni 3.5mm konektor. Ovo znači da je jedini potreban preduslov da laptop ima slobodan Mic port, kao i da se taj port nalazi negde bliže prednjoj stranici, kako ne bi hvatao previše okolnih zvukova. Dodatno, ukoliko vaš laptop Mic konektor ima napred, ovo verovatno neće biti baš najsrećnije rešenje pošto će možda zasmetati tokom kucanja i rada.

Kao i kod svih ostalih periferija koje koriste isti interfejs, ovde nema nikakve posebne instalacije drajvera niti posebnog softvera, prilikom priključivanja, disable-uje se integrisani mikrofon laptopa i zvuk dolazi samo sa ovog eksternog. Postoji ugrađeni filter za eliminaciju šumova, što sasvim dobro radi posao, mada naravno dosta zavisi od toga u kakvoj se prostoriji koristi: ukoliko planirate da ovako nešto koristite negde gde je bučno, pitanje je koliko će to biti uspešno i headset deluje kao dosta bolji izbor. Kvalitet prenetog glasa je dobar, i dobija se čisti i prirodan zvuk na koji sagovornici nisu imali primedbi.

Rezime

Ovako nešto predstavlja interesantan gadget namenjen onima kojima integrisani mikrofon na laptopu više ne radi posao. Jednostavna instalacija gde je potrebno samo mikrofon priključiti na slobodan 3.5mm Mic konektor, bez instalacije drajvera i posebnog softvera, kao i sasvim dobar kvalitet zvuka su ono što definitivno u startu opravdava ionako vrlo povoljnu cenu.

Conclusion

Something like this is an interesting gadget for those to whom the integrated microphone on the laptop is no longer sufficient. Installation is simple, you only need to connect a microphone to a free 3.5mm Mic connector, and there is no driver or special software installation, while the sound quality justifies the affordable price.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2015.): 5€

Desk ustupio: Speed-Link FAMA Notebook Microphone
maloprodaja: Bulevar despota Stefana 100, 011/329 21 40; Kneza Miloša 9, 011/3240017, Čika Ljubina 18-20, 011/303 2196
zvanični sajt: desk.rs