Optoma EX521

Odličan projektor univerzalne primene, za poslovne korisnike, koji nudi odličan kvalitet slike, lampu koja će trajati do 6000h radnih sati, jednostavno povezivanje i podešavanje. Mane su što nema digitalnih video interfejsa ni zvučnika, no to sigurno mnogima neće puno nedostajati.

Na testu se našao još jedan Optoma projektor, model EX521, koji je namenjen onima koji su često u pokretu i kojima treba pouzdan i kvalitetan projektor koji se lako koristi. Već neko vreme, modeli osnovne rezolucije 1024x768 su postali standardni, tako da se može očekivati veoma kvalitetan prikaz zgodan i za gledanje filmova. Ipak, osnovna namena ovog modela su više prezantacije, a pogled na specifikaciju nam govori da se radi o modelu koji će sigurno odgovarati i zahtevnijim korisnicima. Ono što se može očekivati jeste odlična slika, vrlo svetla i jasna, dugotrajna lampa ali i odsustvo zvučnika, što nekome može zasmetati.

Ključne karakteristike

 • Osnovna rezolucija 1024x768 piksela
 • Kontrast 4500:1
 • Dug radni vek lampe
 • Odlične performanse

Utisak kvare

 • Nema zvučnika

Specifikacija

 • Prirodna rezolucija: XVGA (1024 x 768)
 • Osvetljenje: 2600 ANSI Lumen
 • Kontrast: 4500 :1
 • Radni vek lampe: 6000/5000h (ECO/BRIGHT mode), 185W, 28-30dBA
 • Panel: Single 0.55” SVGA DC3 DMD chip DLP
 • Standardi: PAL (B, D, G, H, I, M, N, 576i/p), NTSC (M, 4.43/3.58 MHz, 480i/p), SECAM (B, D, G, K, K1, L) HD (1080i, 720p)
 • Ulazi: D-sub (RGB/SCART), S-Video, Composite, RS232, VGA out
 • Potrošnja: maksimalno 233W, standby 1W
 • Dimenzije: 286 x 192 x 84mm
 • Masa: 2.3 Kg

Optoma EX521

Projektor dolazi u standardnom pakovanju, sa naponskim kablom (adapter je integrisan), VGA video kablom, manjim daljinskim upravljačem i vrlo praktičnom torbom za nošenje. Dimenzije projektora su 286 x 192 x 84mm i teži malo preko 2Kg, što spada u prosek i ne bi trebalo da bude problema oko nošenja. Dizajn dosta podseća na druge Optoma modele i nema puno toga što privlači pažnju na prvi pogled. Sa bočnih strana su ostavljeni otvori za ventilaciju, a treba samo pomenuti da se projektor dosta brzo uključuje i isključuje, to jest da je hlađenje prilično efikasno i da nema puno zagrevanja. Sa prednje strane možemo videti objektiv sa fokus prstenom, dok je optičko uvećanje, odnosno zum sa gornje strane (1.1x uvećanje). Odmah pored je smešten i Power taster sa svojom stastusnom diodom.

Pomalo neobično za ovaj model je to što nema standardnih tastear sa gornje strane, tako da će za sva podešavanja morati da se koristi daljinac, pa treba voditi računa da se negde slučajno ne zagubi. Radi jednostavnijeg korišćenja, senzor za daljinski se nalazi sa prednje strane projektora. Sa zadnje strane, nailazimo na konektore: D-Sub (prihvata i vezu preko SCART adaptera), S-video i kompozitni, kontrolni RS232 konektor i jedna D-sub video izlaz. Projektor se može udaljiti od projekcione ravni od 1.2m do 12m, pri čemu se dobija slika dijagonale od 0.7m do 7.7m. Slika je veoma svetla, sa sjajnim kontrastom (čak 4500:1) i neće morati da se zamračuje prostorija da bi se lepo videlo. Meni je dosta jednostavan, a iako ne verujemo da će bilo kome trebati puno vremena da se snađe, ipak bi bilo mnogo praktičnije da se ipak našlo mesta za tastere na samom projektoru.

Rezime

Najveća mana ovog projektora je što nema integrisani zvučnik, a kome to ne bude predstavljalo problem može slobodno da pogleda model EX521. Još jedna bitna stavka je životni vek lampe koji ovde iznosi između 5000h i 6000h, što znači da će eksploatacija biti veoma povoljne cene. Ovaj projektor je odličan izbor kako za biznis korisnike, tako i one koji kod kuće planiraju neku varijantu bioskopa, gde bi naravno neki Full HD model bio sjajan izbor, ali i višestruko skuplji, a činjenica je da će EX521 i video visoke rezolucije odlično prikazati, tako da možemo reći da je univerzalno dobar izbor.

Conclusion

The biggest downside of this projector is that it does not have an integrated speaker, and those who do not care about that should consider EX521model. Another important issue is the life cycle of the lamp, which is between 5000hrs and 6000hrs, which means that exploitation will be very affordable. This projector is an excellent choice for both business users and those who are planning a home theater version, where a Full HD model would be a great choice, but many times more expensive, and the fact is that the EX521 and high-definition video are great, so this is a good choice.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2011.): 610€

Grappolo ustupio: Optoma EX521
maloprodaja: Kumodraška 247
zvanični sajt: grappologroup.com