Kompanija Sony donosi foto, audio i mobilne novitete na IFA sajam

Na IFA sajmu potrošačke elektronike u Berlinu u Nemačkoj, koji se tradicionalno održava početkom septembra, kompanija Sony predstavlja se nizom najnovijih, jedinstvenih uređaja. Na konferenciji za novinare održanoj dan pred početak sajma, audio inovacije predstavio je predsednik kompanije Sony Europe Šigeru Kumekava (Shigeru Kumekawa). „Kompanija Sony se nalazi na poslednjoj stepenici između korisnika i iskustava koje traže, zahvaljujući revolucionarnim uređajima koje korisnici prepoznaju na dubinski emotivnom nivou. Fokusiranjem na tržište uređaja koji pružaju dodatnu vrednost, ostvarujemo stabilan rast profita u oblasti potrošačke elektronike u Evropi i odlično smo pozicionirani kako u 2017. godini, tako i ubuduće, istakao je Kumekava.

Nakon njegovog nastupa, najnovije Xperia X pametne telefone predstavio je Hidejuki Furumi (Hideyuki Furumi), izvršni potpredsednik Odeljenja za globalnu prodaju i marketing kompanije Sony Mobile Communications Inc.

Fotoaparati i objektivi

Najnoviji digitalni fotoaparat RX0 donosi performanse po kojima je poznata Sony RX serija, uz ultra-kompaktni, čvrst i vodootporan dizajn. Ovaj uređaj pruža inspiraciju i potpuno nove mogućnosti korišćenja pri svim uslovima snimanja, uključujući kišovito vreme, podvodno, peskovito ili prašnjavo okruženje ili u situacijama gde može doći do udarca u telo aparata. Na raspolaganju je i super-usporeno snimanje , za beleženje i reprodukciju prolaznih trenutaka na impresivan način. Osim klasične upotrebe fotoaparata, za fotografisanje iz više uglova uz više slobode omogućeno je bežično 4 povezivanje više uređaja, dok povezivanje preko kabla 5 pruža dodatnu pouzdanost.

Sony RX0

Model RX0 odlikuje slojeviti Exmor RSTM CMOS senzor tip 1.0 sa 15,3MP (okviran broj efektivnih megapiksela), kao i ZEISS Tessar T* 24mm F4 fiksni širokougaoni objektiv, koji zajednički obezbeđuju visoku rezoluciju. Uređaj je vodootporan pri dubini do 10 metara, otporan na udarce pri padu sa visine do dva metra, a može i da izdrži silu od 200kgf/2000N.

Kompanija Sony na svom štandu takođe predstavlja i druge uređaje iz oblasti digitalnog snimanja, među kojima su fotoaparati α9, α6500, RX10 III, RX100 V, objektivi brenda G Master FE 100mm F2.8 STF GM OSS i FE 70-200mm F2.8 GM OSS, koji su nagrađeni i prestižnim evropskim EISA priznanjima za 2017/2018. godinu.

Audio i TV uređaji/ Pametni dom

Jedna od istaknutih Sony inovacija su bežične stereo slušalice u okviru serije 1000X sa podrškom za audio sadržaj visoke rezolucije i tehnologijom za potiskivanje buke. Reč je o „naslednicama“ modela MDR-1000X, koji je izazvao odlične reakcije na prošlogodišnjem IFA sajmu, dok će ove sezone biti aktuelne slušalice sa trakom WH-1000XM2, okovratni model WI-1000X i istinski bežične „bubice“ WF-1000X. Svaki model odlikuje vodeća tehnologija za potiskivanje buke i mogućnost Bluetooth konekcije, kao i funkcija Adaptive Sound Control koja prepoznaje aktivnost korisnika i u skladu sa njom automatski uključuje ili isključuje funkciju za potiskivanje buke.

Korisnici mogu da izaberu jedan od tri ponuđena dizajna, od kojih svaki pruža potpuno uživanje u audio iskustvu visokog kvaliteta, bez nelagodne potrebe da se slušalice skidaju kako bi se prilagodila jačina zvuka.

Na Sony štandu svoje mesto imaju i nove slušalice iz h.ear linije, koje dolaze u novim bojama tako da se uklapaju u svaki životni i modni stil, a slažu se i sa najnovijim Xperia i Walkman uređajima, pružajući pregršt mogućnosti za poigravanje koloritom. Kompanija Sony takođe najavljuje novu seriju 4K OLED BRAVIA A1 televizora dijagonale od 77 inča koja će biti dostupna u Evropi. Zahvaljujući Sony 4K HDR procesoru X1 Extreme, ovi televizori pružaju revolucionarno vizuelno iskustvo, dok je tehnologija Acoustic Surface zadužena za ozvučenje koje dolazi direktno iz „vibrirajućeg“ ekrana. Stručnjaci kompanije Sony će na štandu demonstrirati i bogatstvo 4K HDR sveta prikazom 4K LCD BRAVIA serije XE94/XE93 sa procesorom X1 Extreme, u kombinaciji sa konzolom PlayStation 4 Pro (PS4 Pro) i drugim 4K HDR uređajima. Posetioci će moći da iskuse realističan i moćan prikaz i ozvučenje 4K HDR formata i Dolby Atmos kvalitet ozvučenja kroz Sony UBP-X800 Ultra HD Blu-ray plejer i soundbar sistem HT-ST5000.

Zatim, na štandu će se naći i prvi Sony bežični zvučnik sa ugrađenom funkcijom Google Assistant, model LF-S50G, koji će biti dostupan u SAD-u, UK-u, Nemačkoj, Francuskoj i drugim tržištima, omogućavajući korisnicima da uživaju u visokom kvalitetu zvuka od 360 stepeni u svakom kutku svog doma. Funkcija Gesture Control nudi kontrolu nad jačinom zvuka i redosledom pesama jednostavnim pokretom ruke, bez potrebe za dodirom uređaja, dok dodatnu praktičnost pruža vodootpornost pri standardu IPX3 u skladu sa JIS standardima, što znači da ovaj uređaj možete koristiti čak i u kuhinji.

Takođe, BRAVIA modeli će prilikom ažuriranja do kraja godine dobiti funkciju Google Assistant , pa će biti dovoljno da izgovorite svoj zahtev prema zvučniku LF-S50G ili u daljinski upravljač BRAVIA televizora i moći ćete da pokrenete audio ili video reprodukciju, saznate najnovije vesti i čak kontrolišete audio uređaje, svetla i druge Internet of Things uređaje povezane preko Wi-Fi mreže i kompatibilne sa ovom funkcijom.

Posetioce IFA sajma očekuje i demonstracija „pametnog doma“ u čijem će fokusu biti međusobno povezani audio i video uređaji visokog kvaliteta. Biće prikazani različiti načini korišćenja zvučnika LF-S50G, BRAVIA televizora i drugih Sony uređaja, uz kompatibilne uređaje drugih proizvođača. Među primerima korisničkog iskustava, izdvaja se istovremena mogućnost reprodukcije muzike u više soba, kao i pretraga recepata i informacija o restoranima preko BRAVIA televizora.